GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) BÖLGESİ

Proje alanı Fırat ve Dicle havzaları ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili kapsamaktadır. Bu iller Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak olarak belirlenmiştir.

DAP (Doğu Anadolu Projesi) BÖLGESİ

16 ili kapsamaktadır. Bu iller; Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Bayburt ve Iğdır’dır.

DOKAP (Doğu Karadeniz Bölgesi Planı) Bölgesi

Doğu Karadeniz Bölgesinde yedi ili kapsamaktadır. Bu iller; Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’dur

ZBK (Zonguldak- Bartın- Karabük) PROJESİ BÖLGESİ

Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden oluşan bölge, bu hali ile TR81 İBBS Düzey2 bölgesini de oluşturmaktadır. Bölge demir- çelik ve kömür sanayiinin etkisinde olarak tanımlanmakta ve bu alanda kamuya ait tesislerin özelleştirilmesi ile hızlı bir sosyo- ekonomik değişim sürecine girdiği belirtilmektedir. Özelleştirmeler ile birlikte özel sektöre yeni yatırım alanları sunmak ve sosyo- ekonomik değişimi yönlendirmek amacı ile projenin hazırlanmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. 

YHGP (Yeşilırmak Havza Gelişim Planı) PROJESİ BÖLGESİ

Amasya, Tokat, Samsun ve Çorum illerinden oluşan Yeşilırmak Havzası Bölgesi, aynı zamanda İBBS 2. düzeyde TR81 bölgesini oluşturmaktadır. Projeye ilk aşamada havza bütünlüğünü sağlamak amacı ile Yozgat ili de dahil edilmiş fakat daha sonra İBBS Düzey2 bütünlüğünü korumak için bu il bölgeden çıkarılmıştır (Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği, 2013).

Projenin temel özelliği, bir yerel yönetim birliği olma iddiasını taşımasıdır. Burada yerel yönetimden il özel idareleri anlaşılmakta, kurulan hizmet birliğine sivil toplum kuruluşları da dahil edilerek bir yerel- bölgesel kalkınma modelinin oluşturulması hedeflenmektedir. Bu şekli ile plan diğer İBBS Düzey2 bölgeleri kalkınma ajanslarına model olma iddiasını taşımaktadır.

Proje kapsam olarak Yeşilırmak Havzasında oluşan kirlilikle mücadeleyi ve sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma için çalışmalar yapmayı içermektedir. Projenin amacı ise ‘akı rejiminin düzenlenmesi, erozyonun önlenmesi ve mera ıslahı, su kirliliğinin giderilmesi, suyun ekonomik kullanımı, şehirleşme ve sanayileşmede plansızlığın giderilmesi, havzada sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmaya yönelik her tür çalışmanın yapılması’ olarak tanımlanmıştır (Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği, 2013).