(DPT, 2011)

DPT’nin, sonrasında ise kalkınma bakanlığının yürüttüğü il ve ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi çalışması, gelişmişlik düzeyinin ölçülmesinde kişi başı GSYH’nin tek başına yeterli bir gösterge olmadığından hareketle farklı alanlardan seçilmiş 58 değişkenin (2003 sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması) değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Demografi, istihdam, eğitim, sağlık, altyapı ve diğer refah değişkenlerinden oluşan Sosyal Değişkenler Grubu ve imalat sanayi, inşaat, tarım ve mali değişkenlerden oluşan Ekonomik Değişkenler Grubunun tam dökümü tablo 4’de görülmektedir.

Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri coğrafi bölgeler ile İBBS Düzey1 ve Düzey2 bölgeleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca iller gelişmişlik düzeylerine göre 5 kademeye ayrılmış ve benzer gelişmişlik düzeyinde bulunan illerin gruplandırıldığı bir harita oluşturulmuştur.

Bu hali ile çalışma, kendi başına bölge tanımlayıcı bir nitelik taşımamaktadır. Rapor daha ziyade karşılaştırılabilir değişkenler çerçevesinde farklı düzeylerdeki illerin ülke içindeki mekânsal dağılımı ile ilgili bir istatistik çalışmasıdır. Aynı sosyoekonomik gelişmişlik düzeyindeki illerin coğrafi bir bütünlük sergilemesi ve bir bölge olarak tanımlanması beklenmektedir. Fakat farklı kriterlere göre bölge olarak tanımlanan alanların değerlendirilmesi açısından bir temel oluşturduğu söylenebilir.