Yurttaşlık Derneği, Avrupa Birliğinin mali desteği ile gerçekleştirilen ve 24 ay sürecek olan “Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü Projesi”ni yürütmeye başladı.

Proje, yerel/bölgesel düzeyde kolektif stratejiler ile savunuculuk yöntemleri oluşturarak kamu politikaları ve demokratik yönetim süreçlerine sivil katılımın artırılmasını ve geliştirilmesini hedefliyor.

Sivil toplum alanını düzenleyen yasal, hukuki, idari mevzuat ve uygulamalar, sivil toplum faaliyetleri ile kamusal alana sivil katılım olanaklarını kısıtlıyor. Yurttaşların günlük hayatlarını etkileyen kamusal politikaların belirlenmesine yönelik hak kullanma istek ve becerisi, kamu politikalarının oluşturulma sürecindeki şeffaflık, hesap verebilirlik ve kapsayıcılık gibi yapısal ilkelerle doğrudan ilişkili. Bu ilkeleri gözetmeyi ve geliştirmeyi hedefleyen Proje, yurttaşların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası olmak üzere tüm politika üretimi süreçleri ve dinamikleriyle ilgili bilgi ve söz sahibi olmasını amaçlıyor.

Proje faaliyetleri İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Balıkesir illerini kapsayacak şekilde Meriç–Ergene, Susurluk, Marmara su havzaları ile  İstanbul olmak üzere 4 bölgede gerçekleşecek. Yapılacak faaliyetlerle, 3 havzada yerel ve bölgesel sivil stratejik ortaklıklar kurulacak ve sivil - kamusal aktörler arasında diyalog süreci gerçekleşecek. Böylece hedef bölgelerdeki yurttaşlar, günlük hayatlarını etkileyen kamu politikalarının farklı boyutları ve etkileri konusunda bilgilendirilecek ve katılımları konusunda desteklenecek. Farklı toplumsal zeminlerden gelen sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek, güven ve işbirliğine dayalı bir platform oluşturulmasına çalışılacak.