29-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında Kırklareli ve Çanakkale'ye saha ziyareti gerçekleştirilerek Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Ali Çakır ve Tüm Köy Sen eski başkanlarından Şevki Konur ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Kent Konseyi Başkanlığı yanında Kırklareli Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ali Çakır ile Kırklareli’nin ekonomik ve demografik durumu, 13-15 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek Bağ Bozumu etkinlikleri ve proje çalışmaları kapsamında işbirliği yapılabilecek konular değerlendirildi. Çakır, ağırlıkla kırsal tarım ile uğraşan yöre halkının tarımdan uzaklaştığını; kent nüfusunun gençlerin göçü nedeniyle giderek yaşlandığını, kadim bağcılık mesleği yerine popüler ürünlere ağırlık verildiğini belirtti. Son yıllarda lavanta ekimi yaygınlaşsa da insanları tatmin edecek bir verimlilik sağlanamıyor. Kentleşme ve enerji- maden projeleri nedeniyle yaşanan çevre kirliliği ise önemli seviyelere sıçramış durumda.

Yapılan görüşmelere göre kentte tahıl ve ayçiçeği üretiminden sonra en önemli uğraş giderek azalma eğiliminde olan bağcılık ve bağ ürünleri (asma yaprağı, hardaliye, bulama, pekmez, üzüm turşusu ve üzüm çekirdeği). İkinci alan ise hayvancılık ve hayvansal ürünler (peynir, süt vs). Bu ürünler ağırlıkla orta ölçekli işletmelerde üretilip işleniyor. Bunların yanında eko ve agro turizm de gelişme eğiliminde. Bölgede bulunan kıvırcık koyun cinsinin zirai işaretlenmesi ise tamamlandı.

2013’ten bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen Bağ Bozumu Şenliği’nin kent ekonomisinin sergilenmesi ve üreticiyle ilişkilenmesi açısından önem taşıdığı ve bu yıl 60 standa ulaştığı belirtildi. Bu stantlar içinde en önemli yeri 15 stantla köy ürünlerinin aldığı, 1 tane de gıda üretimi yapan Kayalı Kooperatifin yer aldığı bilgisine ulaşıldı. Kent konseyi olarak belediye ile birlikte, kadın kooperatiflerinin kurulması ve yaygınlaştırılması düşünülüyor. Bu konuda kendilerine eğitim ve bilgi aktarımı sağlanabileceği belirtildi.

Tüm Köy Sen eski başkanlarından Şevki Konur ise halen bu bölgede tarımsal üretim ve arıcılık ile uğraşıyor. Konur, Kırklareli köylülerinin tarımsal üretimle ilgili birçok sorunu olduğunu, bu sorunlara ilişkin yapılacak çalışmalara destek verebileceklerini, kırsal alanda sendikadan çok kooperatif örgütlenmesinin  yerinde olacağını ve tarım üreticiliğinin içinde bulunduğu krizden güçlü kooperatif örgütlenmeleri ile çıkabileceğini belirtti.