30 Temmuz 2019 tarihinde Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali'ne gerçekleştirilen ziyarette, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü ve İstanbul Umumi Pazarcılar Esnaf Odası'ndan temsilcilerle İstanbul'daki tarımsal ürün üretimi ve tüketimi konusunda görüşüldü.

Çalışanlarla yapılan görüşmede İstanbul’daki tarımsal ürün üretimi ve tüketimi konusu gündeme geldi.  

Yapılan görüşmelerde, 30-40 sene öncesine göre tarımda verimlilik artışı sağlandığı ancak ürünlerin satışının yurt dışına yapılması ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı oranın düşük kaldığı dile getirildi. Günümüzde geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerin dayanıklılığı az olduğundan ve ürünün toplam maliyeti arttığından endüstriyel üretimin arttığı ifade edildi. 

İstanbul için en önemli konunun tarım alanlarının korunması olduğu belirtiliyor. Bunun yanında şehir içlerinde yapılacak tarımsal üretimin toplam tarımsal ürün üretimi ve tüketimi içinde pek bir anlamı olmadığı da belirtildi. Ayrıca şehir içlerinde yapılan tarımsal üretimin de sağlıklı olmadığı söyleniyor.

İstanbul Umumi Pazarcılar Esnaf Odası çalışanları ise pazarcıların birincil sorununun pazar yerlerinin uygun koşullarda sağlanamaması olduğunu belirtiyor. Bazı ilçelerde pazarları yerin altına indirildiği, bundan dolayı satışlarda düşüş yaşandığı ifade ediliyor.

Pazarcıların diğer bir sorunu ise, belediyelerin pazarcılara sağladıkları tezgahların ücretlerinin fazla olması. Ayrıca, pazarcıların ürünlerini hallerden aldıktan sonra pazar yerlerinde saklama depoları olmadığı için depo sorunu yaşanıyor. Pazarlarda özellikle sürümün azalmasından dolayı gelirin düştüğü belirtilirken, sorunun semtlerde açılan marketlerden kaynaklandığını da ifade ediliyor.

Yeni pazarların kiralarının yüksek olması, depolama sorunu ve semtlerde bulunan marketlerin politikalarından dolayı sorun giderek büyüyor. Ayrıca, semt pazarlarında sağlık denetimi ya da fiyatların kontrollerinin yapılamadığı, bunlar için ayrıca bir denetim mekanizması olması gerektiği belirtiliyor.