Yurttaşlık Derneği tarafından Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülen “Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü” çalışması Meriç, Ergene, Marmara su havzası ve Susurluk su havzası baz alarak yapmış oldukları çalışmaları düzenlemiş olduğu basın toplantısında anlattı.

Yurttaşın gıda gündemlerini ele aldık belirten Yurttaşlık Derneği Koordinatörü Soner Şimşek, Patates,  soğan,  ıspanak,  tanzim satışı gibi konuları araştırdıklarını açıkladı.

YURTTAŞIN GIDA GÜNDEMİNİ ELE ALDILAR
Çalışmalarını üç su havzasında yürüttüklerini açıklayan Koordinatör Soner Şimşek “Derneğimiz, İstanbul merkezli 1993 yılından beri faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum kuruluşu. Daha çok demokratikleşme, temel yurttaşlık hakları, insan haklarının savunulması, çatışma çözümü ve barış süreci gibi konularda çalışmalar yürütüyor. Çalışmamızı 3 su havzasında yürütüyoruz. Meriç, Ergene, Marmara su havzası ve Susurluk su havzası. Bu su havzalarının tam ortasında mega kent var, İstanbul. Yurttaşların dertlerini dinleyip değerlendirmeye çalıştık. Önümüze gıda meselesini aldık. Yurttaşların gıdaya erişebilmesi, sağlıklı güvenilir gıdaya erişim önemliydi bizim için. Yurttaşın gıda gündemlerini ele aldık. Patates,  soğan,  ıspanak,  tanzim satışı gibi. Bu kapsamda İstanbul’da arama toplantısı yaptık. Havzalardan katılımcılar oldu. Edirne’den de oldu. Şimdi Edirne’ye geliş amacımız havzalarda ilk sivil toplum atölyelerini gerçekleştirip beraber akıl yürüterek bundan sonraki adımı belirlemeye çalışacağız. Bugün Eski Elektrik Fabrikasında Meriç-Ergene havzası için bu çalışmayı gerçekleştireceğiz” dedi.

GENÇLERİN SORUNU TOPRAĞI YOK
Tarımsal üretimle uğraşan gençlerin en büyük sorunu bir kere toprağı yok olası olduğuna dikkat çeken Araştırmacı Atakan Büke;“Bizim görüşmelerimizde Genç Çiftçi Projesi çok konuşuldu. Genç Çiftçi Projesi’ne dair bir araştırmaya rastlamadım. Fakat ziraat odaları ve kırsal kalkınma örgütlenmelerinde çok gündeme geldi. En çok eleştirilenlerden bir tanesi, Hedefine ulaşmada güçlük çekmesi. Kıymetli bir çaba olduğu fakat sonuçları itibariyle istenileni üretmekte güçlük çekiyor. Gençlerin karşılayabileceği kriterlerden uzaktı. Tarımsal üretimle uğraşan gençlerin en büyük sorunu bir kere toprağı yok. Toprak mülkiyeti ya babada ya da atada. Finansal kaynakları sınırlı. Bilgiye erişimi sıkıntılı. Sözü kamu politikalarında pek fazla dinlenilmiyor. Kraterlerde pek uygun değildi. Benim en büyük duyduğum eleştiri, ‘Tarımda olanları değil de tarımda olmayanları hedeflediği için. Benim duyduğum eleştiri, Tarımda, kırda olanı desteklemek varken, gençleri orada tutmak varken neden istanbul’dan gelecek bir genci hayvancılıkta desteklersiniz? Ana eleştiri buydu” dedi. 

Haber Kaynağı: https://www.edirnegazetesi.com.tr/gida-gundemini-ele-aldilar/25028/

Son Erişim: 24.01.2020