Tarım ve gıda politikaları havza özelinde değerlendirilecek

 

Yurttaşlık Derneği, “Yerel ve Bölgesel Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü” çalışması kapsamında 7 Aralık 2019 Cumartesi günü, Edirne Belediyesi Yeni Nikâh Salonunda (Eski Elektrik Fabrikası) gerçekleştirecekleri Sivil Toplum Atölyesi öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu. Dr. Atakan Büke; “Çalışmamız, yerel ve bölgesel düzeyde kamu politikalarının oluşturulması sürecinde yurttaşların katılımını sağlamayı ve pekiştirmeyi hedefliyor.” Dedi.

Yurttaşlık Derneği, “Yerel ve Bölgesel Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü” çalışması kapsamında 7 Aralık 2019 Cumartesi günü, Edirne Belediyesi Yeni Nikâh Salonunda (Eski Elektrik Fabrikası) gerçekleştirecekleri Sivil Toplum Atölyesi öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu. Dr. Atakan Büke; “Çalışmamız, yerel ve bölgesel düzeyde kamu politikalarının oluşturulması sürecinde yurttaşların katılımını sağlamayı ve pekiştirmeyi hedefliyor.” Dedi.

             “Güvenli ve erişilebilir gıda ekseni etrafında tartışacağız”

Yurttaşlık Derneği Koordinatörü Soner Şimşek, Dr. Atakan Büke, İletişim ve Savunuculuk Koordinatörü Cansu Gürkan ve İdari Koordinatör Çağrı Kurter kentteki bir restoranda düzenlediği toplantıda faaliyetleri ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Bu doğrultuda Edirne’de gerçekleştirecekleri atölye çalışması hakkında bilgiler veren Tarım ve Gıda Sosyoloğu Dr. Atakan Büke; “başta Edirne olmak üzere Meriç-Ergene Havzası ve çevre illerindeki sivil toplum temsilcileriyle birlikte havza ölçeğinde yurttaşın ve sivil toplum alanın gündemleri, bu gündemler bağlamında kamu politikalarının izlenmesi ve güvenli ve erişilebilir gıda ekseni etrafında tartışacağız.  Ayrıca, sivil toplum temsilcileri olarak kamu politikalarına etki edebilme olanaklarını ortaya çıkaracak, olası işbirlikleri ve muhatapları belirleyecek ve müdahil olma yöntemleri geliştireceğiz. Meriç- Ergene Havzası için güvenli ve erişilebilir gıda kapsamında odaklanmayı planladığımız alt başlıklar ise (i) üretim ve tüketim süreçlerinde gençlik, (ii) üretim süreçlerinde kadın emeği ve (iii) kentsel örgütlenme formları ve katılımcı süreçler olacak” ifadelerine yer verdi.

“Havza araştırmalarına yönelik projeler var”

Yerel ve Bölgesel Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözünün Yurttaşlık Derneği tarafından yürütülen ve iki yıl sürecek bir çalışma olduğunu aktaran Dr. Atakan Büke; “Çalışmamız, yerel ve bölgesel düzeyde kamu politikalarının oluşturulması sürecinde yurttaşların katılımını sağlamayı ve pekiştirmeyi hedefliyor. Çalışmada ayrıca kamu idaresi ve sivil toplum arasındaki diyaloğun geliştirilmesi, yurttaşın günlük hayatını etkileyen kamusal meselelerde sözünü geliştirmesi ve böylece yerel oluşumların farklı politika düzeylerinde güçlenmesi amaçlanıyor. Meriç-Ergene, Susurluk, Marmara su havzaları ve İstanbul’da gerçekleştirilecek olan proje faaliyetleriyle her havzada yerel ve bölgesel sivil stratejik ortaklıklar kurulması ve kamu idaresi ile sivil aktörler arasındaki diyaloğun pekiştirilmesi planlanıyor” şeklinde konuştu.

“Güvenilir ve erişilebilir gıda”

Tüketicilerin, pazarda, markette ucuz ve sağlıklı gıdaya erişim kaygısı yaşadığını dile getiren Büke; “küçük ölçekli üreticiler ulusal ve ulus ötesi üretim yapıları karşısında sürdürülebilir olmaktan uzaklaşıyor. Üretim ve tüketim alanında yaşanan sorunların ulaştığı boyut, yaşamsal girdilerin en önemli kaynağı olan gıda sorunsalını temel yurttaşlık meselelerinden biri haline getirdi. Bu sorunsal kamu idaresinin de gündemini meşgul ediyor. Bu sebeplerden, çalışmanın ana temasını üretim ve tüketim boyutlarıyla güvenilir ve erişilebilir gıda olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

Yurttaşlık Derneğinin çalışmaları arasında Çanakkale ve Balıkesir illerinde üreticilerin oluşturduğu kooperatif ve birliktelikler, İstanbul’da tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmak için kurduğu ağlar, Bursa ve çevresinde üretim ve tüketimde kadın emeği, Meriç-Ergene havzasında ise gençlerin gıda ekseninde kamu politikalarına katılımlarını artırma konuları yer alıyor.

Edirne’de gerçekleşecek olan Sivil Toplum Atölyesi’nde sivil toplum kuruluşlarının etkinliğinin artırılması için yurttaşların belirli stratejiler ve savunuculuk yöntemleri oluşturarak kamu politikaları ve demokratik yönetim süreçlerine katılmalarının yöntemleri konuşulacak. Havza ölçeğinde yurttaşın ve sivil toplum alanının gündemleri, bu gündemler bağlamında kamu politikalarının izlenmesi ve kamu politikalarına yurttaş katılımı ile tarım ve gıda politikalarının havza özelinde değerlendirilmesi başlıkları ele alınacak. 

Toplantıda ayrıca, sivil toplum temsilcileri olarak kamu politikalarına etki edebilme olanakları tartışılacak, olası işbirlikleri ve muhataplar belirlenecek ve müdahil olma yöntemleri geliştirilecek.

“Gerekli görüşmeleri yaptık”

Dr. Atakan Büke, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa ve İstanbul illerine yapılan saha ziyaretlerinde bu şehirlerde yaşayan yurttaşlar, sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, kent konseyleri ve belediyelerle görüşmeler yapıldığını gençlik ve tarım- gıda ilişkisi üzerine konuştuklarını söyledi.

Özlem Ceylan

Haber Kaynağı: http://www.edirnehaber.org/haber/38278/tarim-ve-gida-politikalari-havza-ozelinde-degerlendirilecek.html

 

Son Erişim: 02.01.2020