Çanakkale’de en çok domates üretiliyor

Marmara çevresindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bilirkişilerin konuşmacı olarak yer aldığı “erişilebilir ve güvenilir gıda” paneli, Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Yurttaşlık Derneği tarafından organize edilen “erişilebilir ve güvenilir gıda” panelinde Çanakkale yereli ve Marmara genelinde bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bilirkişiler konuşmacı olarak yer aldı. Cumartesi günü saat 10:00 ile 17:00 arasında gerçekleştirilen panele tarım üreticileri ve yerel halk izleyici olarak katıldı. Konuşmacıların tarım ve ekoloji kapsamında konuştuğu panelde genel olarak Çanakkale tarımının maden sahaları ve termik santrallerin etkisinde nasıl etkilendiği, etkileneceği konuşuldu. ÇYDD Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş panelde yaptığı konuşmada Çanakkale’deki maden alanlarının devlete 12 yılda 7 milyar dolar kazandıracağını ancak Çanakkale tarımının bu para miktarını 1 senede kazandırdığını söyledi.

“Türkiye’nin yüzde 4,35’ini karşılıyor”

Araştırmalarını kamuoyu ile paylaşan Orkun Doğan, gerçekleştirdiği sunumda Çanakkale’de 331 bin 633 metrekare işlenebilir arazi, 30 bin 331 metrekare çayır-mera arazisi, 489 bin 740 metrekare ormanlık e fundalık arazi, 141 bin 614 metrekare yerleşim alanları, tarıma elverişsiz arazi ve diğer arazilerin olduğunu belirtti. Yapılan araştırmada 331 bin 633 metrekare işlenebilir arazinin 32 bin 340 metrekaresinin zeytin arazisi, 4 bin 682 metrekaresinin bağ arazisi, 19 bin 246 metrekaresinin meyve arazisi, 20 bin 340 metrekaresinin sebze arazisi ve geri kalan 255 bin 25 metrekaresinin nadas dahil tarım arazisi olduğu belirtildi. Çanakkale’de en çok domatesin yetiştirildiğinin belirtildiği araştırmada, Çanakkale domates üretiminin Türkiye’nin yüzde 4,35’ini karşıladığı bildirildi.

Haber Kaynağı: https://www.canakkalekalem.com/canakkalede-en-cok-domates-uretiliyor/